in , , ,

Cara Solat Sunat Dhuha Lengkap Dan Ringkas

Cara Solat Sunat Dhuha Lengkap. Solat Dhuha adalah solat sunat yang dilakukan setelah terbit matahari hingga menjelang masuk waktu Zohor. Solat ini afdhalnya dilakukan pada waktu pagi hari ketika matahari sedang naik. Berikut dikongsikan cara-cara mengerjakan solat dhuha beserta doa dan bacaan dalam rumi. Cara Solat Sunat Dhuha Lengkap di bawah ini ada disertakan niat dalam rumi, surah-surah, bacaan dalam sujud terakhir, bacaan tasbih dan doa dhuha.

Cara Solat Sunat Dhuha Lengkap

Cara Solat Sunat Dhuha Lengkap

  1. [button color=”” size=”” type=”round” target=”” link=””]Bilangan rakaat:[/button] 2 hingga 12 rakaat (2 rakaat 1 salam)
  2. [button color=”” size=”” type=”round” target=”” link=””]Waktu:[/button] Pagi anggaran 8.00 pagi hingga 11.00 pagi
  3. [button color=”” size=”” type=”round” target=”” link=””]Niat:[/button]

nd

[button color=”” size=”” type=”3d” target=”” link=””]Niat dalam Rumi:[/button] Ussolli sunatan dhuha raqataini lilahita’ala.

[button color=”” size=”” type=”3d” target=”” link=””]Maksudnya:[/button]

“Sahaja aku sembahyang sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Ta’ala”

Cuma secara asas dan mudahnya berdasarkan hadis-hadis Nabi, solat sunat Dhuha ini dilakukan seperti solat-solat lain, cuma bacaan yang dianjurkan Baginda s.a.w. selepas al-Fatihah, menurut hadis yang disampaikan oleh Uqbah bin Amir, ialah surah al-Syams pada rakaat pertama dan al-Dhuha pada rakaat kedua. (Riwayat al-Hakim)

4.[button color=”” size=”” type=”round” target=”” link=””]Bacaan ketika sujud yang terakhir – 3 kali:[/button]
Bacaan ketika sujud yang terakhir solat sunat dhuha

[button color=”” size=”” type=”3d” target=”” link=””]Bacaan dalam Rumi:[/button] Wa-Hab li yaa-waH-Haa-bu ‘il-man, wa-hik-ma-tan, waar-zuq-niy, yaa-raz-zza-qu kun liy mu-saH-Ha-laa

POST MENARIK  Semakan Keputusan SBP Tingkatan 1 2017

[button color=”” size=”” type=”3d” target=”” link=””]Maksudnya:[/button]

“Berilah daku Wahai Yang Maha Pemberi imu dan hikmah dan kurniakanlah daku Wahai Yang Maha Pengurnia, jadi mudahkanlah daku”

5. [button color=”” size=”” type=”round” target=”” link=””]Bertasbih 10 kali selepas memberi salam:[/button]

Bertasbih 10 kali selepas memberi salam solat sunat dhuha

[button color=”” size=”” type=”3d” target=”” link=””]Bacaan dalam Rumi:[/button] Sub-haa-naL-Lah wal-ham-du-lil-lah wa-laa i-laa-ha il-laL-Laa-hu ak-bar, wa-laa haw-la wa-laa quu-wa-ta il-laa biL-Laa-hil ‘A-liy-yil ‘A-ziym, ‘A-da-da khal-qil Laa-hi wa-bi-da-waa-mi mul-kil Lah

[button color=”” size=”” type=”3d” target=”” link=””]Maksudnya:[/button]

“Maha Suci Allah dan segala pujian bagi Allah, dan tiada Tuhan melainkan Allah, dan Allah Maha Besar. Tiada daya dan upaya melainkan dengan kekuatan Allah yang Maha Tinggi lagi Maha Agung sebanyak bilangan ciptaan Allah dan selama kekalnya kekuasaan Allah”

6. [button color=”” size=”” type=”round” target=”” link=””]Bacaan doa selesai solat sunat dhuha:[/button]

POST MENARIK  Contoh Surat Kiriman Tidak Rasmi

Bacaan doa selesai solat sunat dhuha

Amat rugi orang yang dengan sengaja meninggalkan solat sunat Dhuha, padahal mereka sebenarnya mampu dan ada masa untuk melaksanakannya kerana mereka yang menunaikan solat sunat Dhuha akan mendapat balasan dan keuntungan amat besar. Berusaha semoga kita tetap melakukan ibadat sunat ini.

SUMBER : PanduanMalaysia, Shafiqolbu, SirapLimau,

Panduan Lulus Cemerlang Peperiksaan MUET

Cara Solat Sunat Istikharah Lengkap