in , ,

Contoh Kerja Kursus Sejarah PT3 Bangunan Bersejarah

Contoh Kerja Kursus Sejarah PT3 Bangunan Bersejarah yang dapat dikongsi pada pelajar semua sebagai panduan dan rujukan menjayakan Kerja Kursus Sejarah PT3 Bangunan Bersejarah.

Contoh Kerja Kursus Sejarah PT3 Bangunan Bersejarah

Bangunan Sultan Abdul Samad

Kandungan

Bil.

 

Kandungan…Muka Surat
1.

 

Tajuk Kajian
2.

 

Senarai Kandungan
3.

 

Penghargaan
4.

 

Objektif Kajian
5.

 

Kaedah Kajian
6.

 

Hasil Kajian
7.

 

Rumusan
8.

 

Lampiran
9.

 

Rujukan

Penghargaan

Syukur Alhamdulillah kepada Allah S.W.T kerana dengan berkat dan keizinan dari-Nya, maka saya telah dapat menyiapkan tugasan Kerja Kursus Sejarah PMR 2009 dengan jayanya. Insyaallah, tugasan kerja kursus ini akan memberikan banyak manfaat kepada saya dari segi pengetahuan dan pengalaman semasa membuat kajian dan di masa hadapan.

Saya, Muhammad Imran Hanafi bin Abdul Aziz ingin mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih dan setinggi-tinggi penghargaan kepada Tuan Pengetua iaitu Puan Rahimah Omar dan guru pembimbing saya iaitu Puan Umi Kalsum bt. Abdul Rahman dan guru-guru sejarah yang lain kerana tidak jemu-jemu memberi bimbingan, dorongan, dan tunjuk ajar cara–cara membuat kerja kursus mengikut kriteria yang ditetapkan. Mereka turut membantu menyemak data, laporan dan membuat teguran agar memperoleh hasil kajian dengan cemerlang.Saya juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada kedua-dua ibu bapa saya iaitu ayahanda Abdul Aziz bin Abdul Rahman dan bonda Haliah binti Abdul Hamid yang turut membantu untuk menyiapkan kerja-kerja ini. Tanpa sokongan mereka mungkin saya tidak dapat menyiapkan kerja-kerja seperti ini. Ini kerana kerja-kerjauntuk menyiapkan kerja kursus ini memerlukan motivasi, usaha, buah fikiran dan wang ringgit.

Tidak lupa juga saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga kepada rakan-rakan saya iaitu Firdaus Zainal Abidin, Amirul Zaim, Farhan Fuad, Wan Amino dan Fakrul Nizam yang sangat setia dengan kerja-kerja yang diberikan dan mempunyai semangat setia kawan yang utuh dalam memberikan buah fikiran dan semangat, serta cadangan.

Akhir kata , saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih sekali lagi kepada semua yang terlibat secara langsung dan tidak langsung menyiapkan kerja kursus ini. Hanya Allah sahaja dapat membalas budi kalian.

Objektif Kajian

Kerja khusus ini dilaksanakan bagi memenuhi beberapa objektif :-
1.Memenuhi keperluan kerja khusus sejarah peperikasaan menengah rendah (PMR) 2009.
2.Melalui kajian yang dijalankan saya mendapat kemahiran mencari dan mengumpul fakta sejarah berkaitan dengan sejarah Negara kita sepeti Muzium Negara.
3.Saya dapat menerangkan dengan nama lain bagi bangunan yang dikaji.
4.Saya dapat menjelaskan dengan lebih terperinci dengan latar belakang Bangunan Sultan Abdul Samad .
5.Saya dapat menghuraikan keistimewaan bangunan yang saya kaji.
6.Dapat melahirkan perasaan bangga terhadap terhadap bangunan bersejarah yang terdapat di Negara kita. Seterusnya menanam perasaan menghargai dan memelihara bangunan tersebut.
7.Melalui kajian kerja khusus ini juga saya dapat menguasai kemahiran mencari, mengumpul, merekod dan menganilisis maklumat berkaitan bangunan bersejarah seperti Bangunan Sultan Abdul Samad.

Kaedah Kajian

Saya telah menggunakan beberapa kaeda kajian semasa menjalankan kerja kursus sejarah ini. Antaranya ialah:
Penyelidikan Perpustakaan

 • Saya telah pergi ke perpustakaan awam dan perpustakaan di sekolah saya untuk mndapatkan maklumat Bangunan Sultan Abdul Samad dan saya telah menemui buku yang berkaitan dengan bangunan tersebut seperti buku Kota Warisan Tinggalan Berzaman. Saya dan rakan juga telah ke Peperpustakaan Bangunan Sultan Abdul Samad dan kami telah merujuk beberapa bahan rujukan seperti buku ilmiah, jurnal dan majalah. Kami telah menfotokopi bagi memudahkan analisa berdasarkan sub topic.

Melayari Internet

 • Saya telah melayari laman internet dirumah bagi mengetahui latar belakang bangunan yang dikaji secara terperinci lagi. Semua maklumat telah dicetak untuk dilampirkan.
  Lawatan dan Perhatian
 • Saya telah melawat lokasi di tempat kajian iaitu Bangunan Sultan Abdul Samad yang terletak di Kuala Lumpur. Saya telah mengumpul maklumat yang dikaji daripada pengawai perhubungan awam di sana.

Hasil Kajian

Nama Bangunan
Nama bangunan ini diambil bersempena dengan nama Sultan Selangor yang memerintah pada masa itu, iaitu Sultan Abdul Samad pada tahun 1896.Pada asalnya bangunan ini hanya disebut ‘Bangunan’ sebelum ditukar nama kepada nama Sultan Abdul Samad.

Latar Belakang
Pada mula pembinaannya di kenali sebagai Bangunan Baru Kerajaan (the new Government Offices), kemudian sebagai Sekretariat Persekutuan, (Federal Secretariat), di guna bersama dengan Kerajaan Negeri Selangor sebelum berpindah ke Shah Alam pada tahun 1974.
Pembinaan Bangunan ini adalah kemuncak pembangunan yang di dirikan di Kuala Lumpur pada akhir abad ke 19 malah berupa kejayaan program Bangunan Tersergam (Massive Building programme), di bawah pengendaliaan Maxwell/Spooner sebagai perancang dan akitek Bangunan Kerajaan di Kuala Lumpur ketika itu.

Pengasas
Bangunan ini telah diasaskan oleh arkitek Inggeris yang bernama Anthony C.Norman sekitar tahun 1893-1897 untuk menempatkan beberapa jabatan kerajaan penting ketika zaman pemerintahan British.Norman menghabiskan masa di Afrika dan mendapat ilham daripada masjid di India yang membawa kepada ciri senibina Moor dalam arkitektur Bangunan Sultan Abdul Samad.

Tarikh Pembinaan
Bangunan ini telah di bina pada tahun 1893.Tetapi perlrtakan batu asas bagi bangunan ini hanya dibuat pada 6 Oktober 1894 oleh Sir Charles B.H Mitchell yang merupakan Gabenor negeri-negeri Selat ketika itu.Bangunan ini telah siap di bina pada tahun 1897.

Lokasi
Bangunan Sultan Abdul Samad ini terletak pada satu tapak di antara pertemuan Sungai Kelang dan Sungai Gombak dan terkenal kerana merupakan satu tempat yang strategik iaitu di tengah-tengah pusat bandar Kuala Lumpur.Keluasan kawasan tersebut adalah 10,200 meter persegi.Di bahagian belakangnya terdapat Jalan Belanda yang kini dikenali sebagai Jalan Makamah Perseketuan.Kedudukan bangunan dikatakan strategik kerana terletak berhampiran dengan Dataran Merdeka,Kelab Diraja Selangor dan Masjid Jamek yang kesemuanya terletak berhampiran Sungai Gombak.

Lokasi bangunan Sultan Abdul Samad

Contoh Kerja Kursus Sejarah PT3

Tujuan penubuhan bangunan

Tujuan penubuhan awal adalah sebagai Bangunan Kerajaan Baru untuk menempatkan semua Jabatan pentadbiran Negeri – Negeri Melayu Bersekutu (F.M.S) di bawah satu Bangunan pentadbiran berpusat:
1. Menempatkan Sekretariat Kerajaan (G.S.O);
2. Bilik mesyuarat Majlis Negeri (Council Chamber);
3. Pejabat Pos; Lembaga Kebersihan (Sanitary Board);
4. Pejabat Kehakiman (Judicial Commissioner);
5. Public Works Department (PWD);
6. Audit dan Perbendaharaan;
7. Pejabat Tanah;
8. Jabatan Galian;
9. Pejabat Daerah Jabatan Kerja Raya (P.W.D. District Office)

Kos Pembinaan

Kos binaan setelah siap April 1897 berjumlah $152,824 (anggaran awal $152,000) memakan masa pembinaan selama 2 tahun 7 bulan selepas perletakan batu asas yang dilakukan oleh H.E Sir Charles B.H Mitchell K.C.M.G (Gabenor negeri-negeri Selat) pada 6hb Oktober 1894.Kos pembinaanya yang berjumlah $152.824 merupakan bangunan yang termahal di rantau ini pada ketika ianya didirikan.

Perasmian

Bangunan ini telah disiapkan pada tahun 1897 dan dirasmikan dengan acara gilang-gemilang dengan ucapan Spooner yang menarik mengenai sejarah pembinaan bangunan tersebut.Teks lengkap ucapan beliau dalam Bahasa Inggeris boleh didapati dalam JMBRAS VOL. 65, tulisan The Bangunan Sultan Abdul Samad by J.M. Gillick.
Keistimewaan Bangunan

Reka Bentuk Pelan

Pelan bangunan ini telah direka bentuk oleh arkitek dari British bernama A.C Norman (yang bekerja di Jabatan Kerja Raya di Kuala Lumpur) dan dibantu oleh seorang jurutera juga yang berasal dari British, iaitu C.E Spooner.

Pelan Tingkat Bawah

Pelan bangunan Sultan Abdul Samad

Tingkat 1

Pelan bangunan Sultan Abdul Samad

Pelan Tingkat 2

Pelan bangunan Sultan Abdul Samad

Pelan Tingkat Mezanin

Pelan bangunan Sultan Abdul Samad

Floor plan Pelan bangunan ini berbentuk ladam yang mana di tengah-tengahnya terdapat satu dataran/laman segi empat yang dipagari oleh batas-batas pokok bunga. Kehadiran laman ini memberi pengudaraan kepada ruang legar di sebelah tampak dalam bangunan ini.
Bahagian utama bangunan ini ialah anjung yang menghadap ke arah Padang Kelab Diraja Selangor. Apabila memasuki pintu utama bangunan ini, kita dapat melihat tangga berbentuk separuh bulatan yang menuju ke kamar-kamar Hakim dan bilik-bilik Mahkamah Agung.

Tangga Berputar bangunan Sultan Abdul Samad

Tangga Berputar

Ruang pejabat bangunan ini hampir 100 peratus dikelilingi serambi yang mana memberikan pengudaraan secara maksima, terutama pada zaman ianya dibina tidak mempunyai pendingin udara.

Bahan Binaan

Kerja-kerja membangunkan bangunan ini telah mnggunakan beberapa bahan binaan iaitu, 4 juta batu bata, 2,500 tong simen, 18,000 pikul kapur, 5,000 paun tembaga, 5o tan besi keluli dan 30,000 kaki padu kayu.

Pengubahsuaian

Sekitar tahun 1978, kerja-kerja pengubahsuaian telah dibuat dan siap sepenuhnya dalam tahun 1984 dengan anggran belanja RM 17.2 juta.Pada waktu itu, kerajaan Australia telah menyumbang sebanyak RM200,000 sebagai kos menyadur tembaga bagi ketiga-tiga kubah pada tahun 1982.Pengubahsuaian ini dilakukan hanya pda bahagian dalam bangunan tanpa menjejaskan bahagian luarnya dan kedudukan asal bangunan tersebut.Selepas siap sepenuhnya, Bangunan Sultan Abdul Samad ini sekali lagi dirasmikan pada tahun 1984.

Kegunaan Dahulu dan Sekarang

Kegunaan DahuluKegunaan Sekarang
-Pusat pentadbiran negeri-negeri melayu bersekutu

-Pejabat Residen-General

-Pejabat Besar pos

Makamah Tinggi Malaya

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur

Tampak
TAMPAK HADAPAN

Tampak bangunan Sultan Abdul Samad
BELAKANG

Tampak bangunan Sultan Abdul Samad
TAMPAK KIRI

Tampak bangunan Sultan Abdul Samad
TAMPAK KANAN

Tampak bangunan Sultan Abdul Samad

Kerja-kerja mereka bentuk bangunan ini telah bermula seawal tahun 1889, setelah W. E. Maxwell mengambil alih tugas sebagai Residen British di Selangor. Pada masa itu, Kuala Lumpur hanya dihuni oleh bangunan-bangunan rumah kedai dan beberapa bangunan kerajaan yang tidak berapa menonjol. Maxwell telah membawa C. E. Spooner dari Ceylon sebagai State Engineer dan dibantu oleh Bellamy dan A.C. Norman sebagai arkitek. Reka bentuk asal yang dikemukakan oleh Norman adalah hanya sebuah bangunan yang berkonsep Inggeris Classical Rennaisance. Bidwell, seorang arkitek muda, adalah orang yang bertanggungjawab mengadaptasi seni bina Islam (Mahometan style) sebagai tonggak reka bentuk tampak bangunan tersebut di atas pelan asal Norman selepas Spooner kurang berpuashati dengan reka bentuk tampak yang dikemukakan oleh A.C. Norman. Bangunan  dua tingkat ini mempunyai ketinggian 17.5 meter dengan menara jam setinggi 40 meter dan meliputi kawasan seluas 10,200 meter persegi.

Ciri-ciri utama bangunan ini adalah ketiga-tiga kubahnya, menara jam besar dan arked serta lengkungannya yang luas. Ketiga-tiga kubah tersebut yang asalnya diperbuat daripada kayu dan batu bata dan dicat hitam, telah digantikan dengan kubah-kubah bersalut tembaga. Kubah yang terletak di atas menara jam besar diapit oleh dua kubah kecil dengan tangga pilin menurun. Kubah tengah agak luar biasa kerana ia adalah paduan dua ciri tradisional kubah dan kios.

Arch yang terdapat di bangunan ini adalah berbentuk ladam yang tajam dengan jarak antara dua tiang yang berbeza-beza. Ianya diperbuat daripada batu-bata yang dicat hitam. Menara jam besar yang terletak di tengah-tengah diimbangi oleh dua menara kecil di sudut bangunan. Tangga pilin di menara kecil menghala ke arah menara seolah-olah melambangkan keagungan bangunan ini.

Kejayaan Bangunan

Politik

 • Pernah menempatkan Setiausaha Kerajaan Selangor, kemudian menempatkan beberapa pejabat kerajaan yang lain antaranya pejabat perbendaharaan Selangor, perbendaharaan persekutuan, dan mahkamah persekutuan dan mahkamah tinggi.

Ekonomi

 • Merupakan tumpuan kepada pelancong–pelancong asing dan seterusnya menambah pendapat kerajaan melalui sistem pertukaran wang asing.
  Sosial
 • Bangunan Ini dilihat sebagai bahan kajian sejarah bagi para pelajar khasnya bagi pelajar tingkatan 3 2009 yang menjalankan kerja kursus sejarah. Bangunan ini menjadi daya tarikan pelancong kerana faktor sejarahnya dan senibinanya yang unik

Rumusan

Sebagai rakyat Malaysia, saya berbangga kerana dapat hidup sejahtera dan dalam kedaan harmoni walaupun Negara saya mempunyai masyarakat berbilang bangsa. Kepelbagaian kaum di Malaysia mencorakkan pelbagai budaya dan cara hidup masyarakat yang berbeza, sekaligus memberi warna kehidupan yang pelbagai kepada Negara yang kita cintai.

Pelbagai budaya ini memberikan Negara sambutan yang berbeza daripada aspek perayaan, makanan, pakaian, tarian, nyanyian dan sebagainya. Saya mengkaji bangunan bersejarah yang memberi saya pengalaman daripada segi mencari maklumat. Ianya juga memperolehi pengalaman kerana berpeluang mewujudkan kerjasama antara rakan, peluang mewawancara bersama mereka yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam membentuk atau terlibat dalam projek pemeliharaan dan pemuliharaan bangunan ini.

Saya amat berbangga mempunyai warisan budaya yang begitu tinggi nilainya.Rakyat kita hidup denhgan mengamalkan budaya Kekitaan atau Bersemangat kekitaan . Bangsa Melayu, Cina , India dan kaum-kaun lain di Malaysia, saling bekerjasama dan tolong menolong antara satu sama lain. Rakyat sentiasa mengamalkan persaan dan semnagat muhibbah atau semangat masyarakat.Walaupun menganut agama dan menjalani hidup yang berbeza amalan daripada segi budaya, masih ada sikap tolak ansur dan toleransi yang tinggi. Hal ini dipraktikkan sepenuhnya dalam menjaga pemeliharaan dan pemuliharaan bangunan bersejarah.

Pengkajian ini juga menaikkan semangat patriotisme saya kerana dengan mengenali dan mengkaji bangunan bersejarah, saya dapat lebih menjiwai dan menyintai Negara saya.Seperti yang disebut dalam peribahasa melayu,”Tak kenal maka tidak cinta”

Kerajan Perlu mencari dan mengenal pasti bangunan bangunan bersejarah di negara kita agar bangunan tersebut ‘tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas’ kekal menjadi iktibar kepada bangsa Malaysia.

Rujukan

 1. Menemu bual dengan guru yang berkaitan
  • En Noorshamsull Kumar b. Puteh
  • Puan Mariam Binti Hassan
 2. Laman web http://www.daftarwarisan.gov.my/index.php?page=warisan_keb_home&subpage=show_detail&category=1&id=8
 3. Laman web http:// buildingconservation.blogspot.com/2009/03/bangunan-sultan-abdul-samad-kuala.html
 4. Web ms.wikipedia.org/wiki/Bangunan_Sultan_Abdul_Samad
 5. Laman web http://www.scribd.com/doc/13777110/KERJA-KURSUS-SEJARAH

Contoh Rumusan Bangunan Bersejarah PT3

POST MENARIK  Jadual Peperiksaan SPM 2017

Cara Memelihara Bangunan Bersejarah

Latar Belakang Bangunan Bersejarah Di Malaysia