in

Senarai 29 Pemain Ke Kem Latihan Pusat Skuad Harimau Malaya

Senarai 29 Pemain Ke Kem Latihan Pusat Skuad Harimau Malaya. Laman facebook rasmi Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) hari ini mengumumkan senarai 29 pemain yang telah dipilih oleh ketua jurulatih skuad kebangsaan, Tan Cheng Hoe untuk hadir ke kem latihan pusat di Wisma FAM, Kelana Jaya yang akan bermula Ahad ini, 18 Mac 2018.

Senarai 29 Pemain Ke Kem Latihan Pusat Skuad Harimau Malaya

Senarai 29 Pemain Ke Kem Latihan Pusat Skuad Harimau Malaya

Berikut senarai 29 pemain dipilih ketua jurulatih kebangsaan, Tan Cheng Hoe ke kem latihan pusat skuad kebangsaan, Harimau Malaya di Wisma FAM, Kelana Jaya bermula Ahad ini, 18 Mac 2018 bagi menghadapi perlawanan persahabatan antarabangsa “A” bertemu Mongolia di Stadium Nasional Bukit Jalil pada Khamis, 22 Mac 2018 dan perlawanan terakhir Kumpulan B, Kelayakan Piala Asia 2019 bertemu Lebanon di Stadium Camille Chamoun Sports City, Beirut pada Selasa, 27 Mac 2018:

 1. SAFIQ RAHIM (JOHOR DARUL TA’ZIM)
 2. AHMAD HAZWAN BAKRI (JOHOR DARUL TA’ZIM)
 3. DARREN LOK (JOHOR DARUL TA’ZIM)
 4. NAZMI FAIZ MANSOR (JOHOR DARUL TA’ZIM)
 5. SAFAWI RASID (JOHOR DARUL TA’ZIM)
 6. FADHLI SHAS (JOHOR DARUL TA’ZIM)
 7. FAZLY MAZLAN (JOHOR DARUL TA’ZIM)
 8. AFIQ FAZAIL (JOHOR DARUL TA’ZIM)
 9. SYAFIQ AHMAD (JOHOR DARUL TA’ZIM)
 10. ADAM NOR AZLIN (JOHOR DARUL TA’ZIM)
 11. HAZIQ NADZLI (JOHOR DARUL TA’ZIM)
 12. NATXO INSA (JOHOR DARUL TA’ZIM)
 13. LA’VERE CORBIN-ONG (JOHOR DARUL TA’ZIM)
 14. AKHYAR RASHID (KEDAH)
 15. AKRAM MAHINAN (KEDAH)
 16. ARIFF FARHAN MD ISA (KEDAH)
 17. SYAZWAN ANDIK ISHAK (KUALA LUMPUR)
 18. IRFAN ZAKARIA (KUALA LUMPUR)
 19. NOR AZAM ABDUL AZIH (PAHANG)
 20. MATTHEW DAVIES (PAHANG)
 21. HAFIZUL HAKIM KHAIRUL NIZAM JOTHY (PERAK)
 22. SHAHRUL SAAD (PERAK)
 23. KIKO INSA (BANGKOK GLASS)
 24. WAN ZACK HAIKAL WAN NOR (FELDA UNITED)
 25. KHAIRUL FAHMI CHE MAT (KELANTAN)
 26. MAHALLI JASULI (PKNS FC)
 27. RAWILSON BATUIL (SABAH)
 28. SYAHMI SAFARI (SELANGOR)
 29. Adib Zainudin (JOHOR DARUL TA’ZIM II)
POST MENARIK  Senarai Pemain JDT Terkini 2018

Ini merupakan panggilan latihan pusat sulung skuad kebangsaan di bawah kendalian Cheng Hoe yang secara rasmi dinaikkan pangkat sebagai ketua jurulatih kebangsaan yang baharu pada 7 Disember 2017 bagi menggantikan Nelo Vingada dari Portugal yang telah meletak jawatan pada 6 Disember 2017.

Daripada senarai di atas, hanya 14 pemain telah dikekalkan daripada skuad 23 pemain Harimau Malaya ke Buriram, Thailand bagi dua perlawanan Kelayakan Piala Asia 2019 bertemu Korea Utara di Stadium I-Mobile, Buriram pada 10 dan 13 November 2017 yang mana kedua-dua perlawanan tersebut berkesudahan skuad Harimau Malaya tewas 4-1.

Sembilan pemain yang digugurkan terdiri daripada dua penjaga gol, Izham Tarmizi Roslan dan Khairulzhan Khalid serta Shahrom Kalam, Azrif Nasrulhaq Badrul Hisham, Nazirul Naim Che Hashim, Amirul Azhan Aznan, Ahmad Khairil Anuar Zamri, Hadin Azman serta Syamer Kutty Abba.

Bagi melengkapkan senarai 29 pemain kali ini, Cheng Hoe telah menamakan 15 pemain baharu antaranya dua pemain berdarah campuran dari pasukan Johor Darul Ta’zim (JDT) iaitu Natxo Insa dan La’Vere Corbin-Ong, pemain Kedah, Ariff Farhan Md Isa serta kapten Sabah, Rawilson Batuil.

POST MENARIK  Keputusan Juara Mentor Milenia 2017 TV3

Turut tersenarai, sembilan pemain dari skuad B-23 kebangsaan kendalian Datuk Ong Kim Swee yang berjaya mara ke suku akhir Kejuaraan B-23 AFC 2018 di China, Januari lalu iaitu penjaga gol, Haziq Nadzli, Akhyar Rashid, Syazwan Andik Ishak, Irfan Zakaria, Matthew Davies, Syahmi Safari, Safawi Rasid, Nor Azam Abdul Azih dan kapten, Adam Nor Azlin.

Safawi, Nor Azam dan Adam Nor bagaimanapun merupakan sebahagian pemain yang dikekalkan daripada senarai 23 pemain ke Buriram, November lalu.

Empat lagi pemain baharu terdiri daripada mereka yang pernah dipanggil ke kem skuad kebangsaan sebelum ini iaitu penjaga gol Kelantan, Khairul Fahmi Che Mat, pemain tengah Kedah, Akram Mahinan, pemain PKNS FC, Mahalli Jasuli serta pemain pertahanan Perak, Shahrul Saad.

Selepas aksi bertemu Mongolia, skuad Harimau Malaya dijadual berlepas ke Beirut pada Ahad, 25 Mac 2018.

Kumpulan B saingan kelayakan selepas lima perlawanan menyaksikan Lebanon di tangga teratas dengan 13 mata, Korea Utara di tangga kedua dengan 8 mata diikuti Hong Kong ketiga dengan 5 mata manakala Malaysia yang sudah pun tersingkir daripada perebutan dua tempat teratas layak ke pusingan akhir di tangga keempat dengan 1 mata.

(Visited 32 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Keputusan Piala Fam Malaysia 2018

Keputusan Piala Fam Malaysia 2018

Keputusan Anugerah Sukan Negara 2017

Keputusan Anugerah Sukan Negara 2017